Avisers overgang fra papir til digital

I de siste par årene har jeg oftere og oftere lagt merke til at webaviser i stadig økende grad krever at du er et betalende medlem på deres webside for å kunne lese nyheter. Jeg har full forståelse for at aviser på papir selger dårligere og at de må finne andre måter å få tak i de betalende kundene på.

Screenshot_2014-08-18-07-24-45VG for eksempel har løst dette på en god måte, en stor del er fortsatt tilgjengelig for alle, mens et utvalg av interresante artikler krever at du logger deg på, akkurat mange nok til at de får folk til å betale, men akkurat få nok til at det ikke skaper irritasjon for de som ikke ønsker å betale.

Denne trenden har flere av de mindre lokalavisene kastet seg på, kom over denne artikkelen via en bekjent på facebook (skjermdump til høyre) som illustrerer problemet på en god måte. Artikkelen handler om at de har for få lesere og får inn for lite inntekter på reklame og annonser. Artikkelen krever, passende nok, at du er logget inn for å kunne lese den.

Og her oppstår problemet, inntekter på reklame og annonser er basert på besøk på websiden. De har en liten kundegruppe som faktisk betaler for å lese artikler hos dem, men dette begrenser seg kanskje til de som bor i eller kommer ifra lokalsamfunnet der avisen har sin base, de som ellers ville kjøpt eller abonnert på papirutgaven. Oss andre som ikke bor der og tilfeldigvis kommer over en link på sosiale media eller et annet sted på nett blir møtt med at vi må logge inn, og dermed lukker siden. Så interresert er jeg ikke i lokale nyheter fra Svalbard at jeg tar meg bryet med å opprette en konto, selvom det kanskje bare koster noen tiere i måneden.

Hvis man ser på andre større websider som baserer mye av sin inntekt på reklame og annonser så krever ikke disse at du logger inn for få tilgang til siden, dette ville jo bli ansett som galskap. Hvorfor er det da noen som tenker at dette er helt ok, fordi det er en avis som driver siden?

Jeg tror at om de tar en titt på loggen over besøkende på nettsiden deres skal de raskt se at bouncerate (frafall fra første side som er besøkt) er av en betydelig størrelse ved å kreve en login, det vil være forsvinnende få besøkende som går videre til «opprett konto» side eller som klikker seg videre på websiden.

All kommunikasjon på web konsentrerer seg om å holde på kunden/besøket, få han interresert nok til å klikke seg videre ifra den initielle siden og dermed øke tiden vedkommende bruker på websiden. Inntekter fra annonser og reklame på nett er basert på nettopp dette, antall klikk/besøk på en side. Hvis det første kunden møter er en beskjed om å logge inn vil en veldig stor del falle fra allerede her.

Jeg mener at de mindre lokalavisene burde droppe kravet om å opprette en bruker og heller konsentrere seg om å lage gode artikler som vil genere flere treff på sidene deres og dermed øke inntektene på reklame og annonser.

Hva tenker du om dette? Er det ok at de mindre lokalavisene tar betalt og krever login på alle sine artikler? Oppretter du bruker for å lese lokale nyheter?