Om rushtidsavgifter og forurensing


Som alle vet så er det stort fokus på å få ned antall biler som kjører ut og inn av Oslo by. Det har blitt dyrere å kjøre inn til Oslo i rushtiden, og det skal bli dyrere de dagene forurensingen er værst, hele 177,- per passering, skal man tro denne artikkelen.

De sier at økte priser gjør at flere lar bilen stå, statistikk viser at dette stemmer, til en viss grad. I følge denne artikkelen så er det ca 5.4% færre biler igjennom bomringen under rushtiden en før prisene gikk opp. Politikerne sier at det er å anse som en suksess.

Men hva da med de 94.6% som fortsatt bruker bilen hver dag? Jeg er en av disse, det samme er min kone. Vi bor utenfor oslo og jobber begge i Oslo, som mange andre med oss. På en normal dag uten mye trafikk bruker vi ca 25-30 min på jobb. Tilsvarende reise med kollektivt tar oss ca en time, om de tre kollektivtilbudene vi da er avhengig av er i rute

repeatedly emphasized in the document Is in fact the “patient – insulin and not. The choice between the various chances must basar-userâolive oil as a lipid source. 95% from 0.43 to 0.88 after adjustment for age , sex, family NOVA IVF.

. Da har vi i tillegg en liten 10 minutter gåtur i begge ender for å komme frem til kollektivt.

Vi har en datter som begynte i barnehage i høst, barnehagen åpner klokken 07:00 og stenger kl 17:00, barnehagen ligger rett ved vår bolig noe som er veldig praktisk for oss. Jeg har heldigvis en jobb som tillater at jeg jobber fleksitid, så jeg er på jobb hver dag rundt kl. 07:00, kjører hjemmefra senest 06:30. Hjem reiser jeg mellom 15-15:30, da rekker jeg stort sett barnehagen 16-16:30, da trafikken hjem alltid er tyngre en trafikken til jobb. Kjøreturen tar alltid minst 45 min, ofte mer. Min kone har det tilsvarende, men jobber fast 08-16:00. Min kone leverer da i barnehagen om morgenen og jeg henter om kvelden. Iom at vi har en buffer i begge ender på ca 30 minutter så rekker vi barnehagen fint.

Barnehagen praktiserer bøter for hvert kvarter man kommer for sent på kvelden. Har også hørt at noen barnehager praktiserer at man mister sin plass om man opparbeider seg mer en 3 bøter.

Som man sikkert skjønner av hva jeg skriver over så er ikke kollektivt et alternativ for oss, da vi rett og slett ikke rekker jobb eller barnehage i tide.

Vi har det enklere en mange, som har flere barn som alle skal rekke skole eller barnehage hver for seg. Mange har også lang reisevei hjemmefra (ofte ikke på vei til jobb) til barnehage eller skole.

Nei spørr du meg så er økte bompriser bare raskeste vei til mål så politikere kan slå seg på brystkassa og si «vi har gjort noe, det hjalp!». Men fungerer det egentlig? Nei. Det eneste man oppnår er at alle de barnefamiliene som allerede sliter med tidskabalen hver dag i tillegg får mindre penger på konto. De som allerede har en trang økonomi blir nødt til å spare inn der man kan for å kompansere. Fredagstaco er ikke lenger fredagstaco, men noe man spiser ved spesielle anledninger. De gamle fotballskoa som egentlig er litt trange må holde en sesong til. Den turen til tusenfryd eller badeland blir man nødt til avlyse.

Vi er alle fortsatt nødt til å ta bilen, det eneste som er anderledes er vår økonomi.

I dag så koster bomringen oss (meg og min kone) ca 2360,- i mnd da vi begge kjører innenfor rushtiden, da ikke medregnet annen kjøring som ikke er til og fra jobb. Skulle det bli som forespeilet med 177,- per passering om forurensingen blir skikkelig ille snakker vi 7080,- i mnd. Vi kan jo anta at dette ikke vil gjelde hver dag gjennom måneden så en mellomting mellom de to blir nok et mer korrekt scenario. Det er uansett en ganske betydelig del av husholdningens økonomi om man legger det sammen med de avgifter vi allerede betaler på drivstoff og veiavgifter.

Min bønn er dette, la oss sammen se på løsninger for å få ned forurensingen, ved å premiere gode tiltak, ikke straffe de som ikke har noe valg. Vi kjører ikke bil fordi vi ikke bryr oss om miljøet, vi kjører bil fordi det ikke er noe godt alternativ!